Alternatieve verwarming op biomassa. Of de ervaringen van andere landen in vroegere tijden.

In deze moeilijke tijden ontvangen veel mensen facturen voor gas vanaf 400 euro… Het is veel en veel gezinnen kunnen het zich niet veroorloven. Het is nodig om het gasverbruik te verminderen (en het is geen zomer en je wilt warmte). Of we moeten de warmtebron veranderen.
Momenteel is er een voorstel om de warmtebron te veranderen. Omdat we het ons niet kunnen iets te doen om de gasprijs te veranderen.
Wat zijn de beschikbare bronnen?
Zonne-energie, aardwarmte. Als optie, maar het omzetten en overbrengen van deze energie naar ons huis vergt ook een energie- en financiële investering. De elektriciteitskosten zijn momenteel ook erg hoog. En er is geen tijd bekend om deze situatie te stabiliseren.
Bovendien houdt zonne-energie ons alleen overdag warm en moeten we ‘s nachts energie van het net kopen.
Warmtepompen hebben een zeer hoog energieverbruik.
Wat zijn de andere opties?

Wat is de ervaring van andere landen in vroegere tijden in een soortgelijke situatie? Wat doen mensen in landen waar geen of onvoldoende aardgas is? En hun ervaring met decentralisatie.
 
Biomassa. Nou, dat is een wetenschappelijke uitdrukking… En in normale woorden, het is brandhout of pellets. Wat voor ons op dit moment heel betaalbaar is. Gelukkig is het, ondanks eind oktober, behoorlijk lenteweer. Het is +18 tot 20 graden. Maar ik denk niet dat het zo zal blijven in november, december en nog minder na het nieuwe jaar. Er komt koud weer en we willen dat onze kinderen warm en droog zijn. Hoe kunnen we daarvoor zorgen? Ik heb dit probleem zelf technisch opgelost. Ik heb een houtgestookt fornuis geïnstalleerd en aangesloten, parallel aan de gasketel.
Hout is vijf keer goedkoper dan gas. U kunt nog steeds gemakkelijk brandhout vinden voor 50-60 euro per kubieke meter, en met levering. En dat in plaats van 400€/maand.
Ja… Ik kan het gegiechel vanuit de woonkamer al horen… Je weet wel, een vuurtje maken in het midden van het huis… Ik zal naar die wijsneuzen kijken als ze hun gasrekening niet kunnen betalen en het midden in de winter door Fluvius wordt afgesloten… Wat gaan ze doen? Ja… Hetzelfde, alternatieven zoeken om hun kinderen warm te houden en voor hen te koken.
Voorlopig is er dus een kans om over te schakelen op alternatieve verwarming voor hun huizen. Zoals ze zeggen voordat het te laat is. Waarom? Het is eenvoudig. Vanwege de energiecrisis ondervindt ook de productie van deze kachels moeilijkheden en verminderen veel fabrieken hun productie, waardoor een tekort aan deze kachels ontstaat. De fabriek in Griekenland is bijvoorbeeld volledig stilgelegd. De productiewebsite is gehackt en er wordt gewerkt aan het herstel ervan. Maar ja, waarom hebben we de website nodig als de fabriek niets produceert en de magazijnen leeg zijn?
Maar goed, daar gaat het niet om…
Ik bied een levering van hout en pellet kachels met centrale verwarming rechtstreeks van de fabriek. Als u een bestelling van 30 tot 40 kachels tegelijk plaatst, liggen de prijzen aanzienlijk lager dan de gangbare marktprijzen in België. We bedoelen een collectief bod. Ik ben bereid de verschillende biedingen samen te voegen en een collectieve aankoop te organiseren.
De installatie van deze kachels is niet te moeilijk of te duur. Als u ze parallel met een gas- of olieboiler aansluit, zijn er geen extra kleppen en veiligheidsvoorzieningen nodig, aangezien het huidige veiligheidssysteem wordt gebruikt. En de werking van een houtkachel is heel anders dan die van een gas- of olieketel. Je zou een houtkachel niet roodgloeiend stoken om het water in de radiatoren te laten koken. Het gaat erom het huis op de juiste temperatuur te houden. En daarvoor hoeft u alleen maar de inkomende luchtstroom naar het fornuis af te sluiten.
Ja, een schoorsteen is nodig. Je kunt niet zonder. Veel huizen hebben er al een. En je kunt een bestaande gebruiken. Heeft u die niet, dan kunt u een dikwandige stalen schoorsteen gebruiken. Uit persoonlijke ervaring is gebleken dat het qua prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid een waardevolle oplossing is. In 6 jaar gebruik van zo’n pijp is er niets mee gebeurd.
Voor meer informatie over kosten en levertijden van boilers kunt u terecht op onze website

Views: 233