Tips voor gedrag en kleine aanpassingen

  •       Tips voor gedrag en kleine aanpassingen
    Besparen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Wel soms een verandering van gewoontes, een beetje van uw tijd of een kleine moeite.

    Als 2,5 miljoen gezinnen het sluipverbruik van de tv-decoder uitschakelen, loopt de jaarlijkse besparing op tot 42,5 miljoen euro of 212 miljoen kWh. Voor de decoders alleen hebben we een elektriciteitsproductiecapaciteit van 25 MW nodig.

     

  • Met deze vele tips en aanpassingen beperkt u uw energieverbruik, de meeste kosten u niks!

    Verwarmen en koelen

    Trek een (extra) trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming 1 °C lager te zetten.
    Laat ’s nachts, of als overdag niemand thuis is, de temperatuur in de leefruimten zakken tot 15 à 16 °C.
    Elektrische bijverwarming kan nuttig zijn om heel kort een badkamer op te warmen, maar probeer het gebruik ervan te beperken.
    Of zet ernaast uw huidige gas- / mazoutkachel cv een pelletkachel cv of een pelletketel cv voor uw huis op te warmen. dat zal 50% besparing inbrengen.
    Sluit ’s avonds de gordijnen of rolluiken.
    Te warm? Kies voor zonwering. Zolang het buiten warmer is dan binnen, houdt u rolluiken, ramen en gordijnen best dicht. Zet als het afkoelt zoveel mogelijk open.
    De airco is een ware energievreter. Gebruik hem zo weinig mogelijk, een ventilator is een veel zuiniger alternatief.

  • Verlichting

    Nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Op plaatsen waar het licht vaak brandt, vervangt u die beter door spaarlampen of de nog energiezuinigere led-lampen. Kies voor binnenshuis warmwitte leds. Ze zijn gezelliger. Sommige leds zijn ook dimbaar.
    De energiezuinigste lamp is de lamp die niet brandt. Schakel bij het verlaten van een kamer of een gang de lampen daarom altijd uit, ook ledlampen en spaarlampen, tenzij je onmiddellijk terugkeert.

    Wassen, drogen en strijken

    Nieuwe grote huishoudtoestellen hebben een energielabel. Dat label geeft informatie over het energieverbruik. Een apparaat met een A+++-label is in zijn klasse het energiezuinigst. Toestellen met een G-label zijn het minst zuinig.
    Een droogkast met C-label verbruikt per droogbeurt 3 à 4 kWh, of ongeveer 0,75 euro. Dat betekent 150 euro per jaar voor wie vier machines per week droogt. Ondertussen zijn er droogkasten met A+++-label die 5 keer minder (!) elektriciteit verbruiken dan de meeste droogkasten die nu in gebruik zijn. Dat is goed voor een besparing van 120 euro per jaar.

    Wassen

    Gemiddeld verbruikt een wasmachine met een energielabel A+ of beter zo’n 0,5 tot 0,75 kWh (of 10 à 15 eurocent) per wasbeurt. De zuinigste wasmachines verbruiken ongeveer 100 kWh per jaar (of 20 euro) voor 4 wasbeurten per week. Een oude wasmachine verbruikt gemiddeld 200 à 300 kWh per jaar (40 à 60 euro per jaar).
    Voor de witte was is 60°C meestal ruim voldoende. Kies hogere temperaturen als het echt nodig is.
    Een volle machine. is voordeliger dan twee keer een halfvolle machine laten draaien.
    Goed gezwierd wasgoed (op 1200 à 1600 toeren/minuut ) verkort de droogbeurt, dat bespaart 20 à 25% energie van de droogkast.

    Drogen

    Ook buiten de zomermaanden kan de was nog dikwijls buiten drogen, op een rekje of aan de waslijn. Een beetje zon en wind volstaan. Op regenachtige dagen kan het droogrekje ook gewoon binnen.
    Stofdeel­tjes belemmeren het wegblazen van de warme, vochti­ge lucht. Daardoor verbruikt een droogkast extra energie als de stoffilter niet leeggemaakt is.

    Strijken

    Bespaar op strijkwerk door de droge was onmiddellijk op te plooien. Een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh of 30 à 40 eurocent.

    In de keuken

    Sinds juli 2012 mogen alleen nog koelkasten en diepvriezers met een label A+ of beter verkocht worden.
    A+ is 20% zuiniger dan A; A++ is 40% zuiniger dan A en A+++ is 60% zuiniger dan A. Een koelkast van 350 liter uit de jaren 90 met een C-label kost ongeveer 60 à 80 euro per jaar aan elektriciteitskosten (300 à 400 kWh), met een recenter A-label zo’n 40 à 50 euro. Toestellen met een A+++-label verbruiken amper 15 euro (75 kWh) per jaar.

    Koelkast

    De ideale temperatuur is 4 tot 6 °C. Elke graad lager komt overeen met 5% extra verbruik.
    Hoe meer u in de koelkast stopt, hoe meer hij verbruikt. Anders dan bij een diepvriezer, beperkt u zich hier dus beter tot het strikt nodige.
    Open de koelkast zo kort mogelijk.
    Zet er geen warme voedingswaren in uw koelkast. U kunt er wel ingevroren producten in ontdooien. Ze helpen de koelkast koud houden.
    Tenzij de koelkast het automatisch doet, doet u er goed aan hem regelmatig te ontdooien. Vocht dat zich op de wanden afzet, bevriest. De rijmlaag doet het rendement dalen en het stroomverbruik stijgen.

    Diepvriezer

    Stel de ideale temperatuur in: – 18 °C. Elke graad lager komt overeen met 5% extra verbruik.
    Ontdooi de diepvriezer regelmatig. Een ijslaag van 2 mm verbruikt 10% meer, of zo’n 5 euro extra per jaar.
    Vul uw diepvriezer zoveel mogelijk. Desnoods vult u de lege ruimte op met piepschuim. Zo kan er bij het openen van de diepvriezer minder warme lucht naar binnen stromen.
    Ook een diepvriezer slaat op hol van warme eetwaren. Laat producten die u wil invriezen eerst afkoelen in de koelkast. In de winter kan u ze eerst een tijdje buiten zetten.

    Afwassen/vaatwasser

    De kleine elektrische boiler (5 à 10 liter) in de keuken is een (vaak onopgemerkte) energievreter, die kan concurreren met een oude koelkast of diepvriezer. Vaak staat de keukenboiler continu op. U kunt er ook voor kiezen om hem overwegend uit te laten en pas aan te zetten wanneer u warm water nodig heeft.
    Met de hand afwassen is trouwens niet zuiniger dan afwassen met de vaatwasser. Als u de vaat met de hand doet, moet u warm water hebben voor het sopje en om te spoelen. Dat water zal u meer dan waarschijnlijk minstens één keer vervangen omdat het te vuil of te koud wordt. Zo verbruik u al snel minstens 10 liter water. De betere nieuwe vaatwassers zijn uitgerust met sensoren die de beladings- en vervuilingsgraad bepalen en daarna zorgen voor precies de nodige hoeveelheid water, de juiste temperatuur en het passende wasprogramma. Zet de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is.

    Koken

    Elektrische kookplaten blijven nog een tijdje nawarmen. Schakel ze uit even voor het einde van de bereidingstijd, en maak gebruik van de restwarmte. De energiezuinigste elektrische kookplaat werkt op inductie. Inductieplaten verbruiken 40% minder energie dan een klassieke elektrische kookplaat.
    Voor het bereiden van kleine hoeveelheden verbruikt een microgolfoven ongeveer 50% minder energie dan een klassieke oven. Wanneer u in een microgolfoven grote hoeveelheden voedsel wil opwarmen, spreidt u het voedsel best uit in een platte schotel. De golven dringen dan gemakkelijker door tot de kern, waardoor de verwarmingstijd korter wordt.
    Verkort de duur van uw ovengebruik: voorverwarmen is niet altijd nodig: warmeluchtovens bijvoorbeeld alleen voor rosbief en fijn gebak. Schakel al enkele minuten voor het einde van de bak- of braadtijd uit en benut de “nawarmte” in de oven om de borden te verwarmen en beperk het openen van de deur tot een minimum.
    Laat ook de afzuigkap niet langer aanstaan dan nodig is en zet ze niet altijd op maximale capaciteit. De afzuigkap voert niet alleen kooklucht, maar ook uw warmte weg. Reinig of vervang regelmatig de filters. Vet laat minder lucht door en vermindert het rendement van de afzuigkap.

    Koffiezet

    De koffiezet kan meteen na gebruik uit, als u de warme koffie in een thermos giet.

    Ontspanning

    Tot 10% van het elektriciteitsverbruik in de woning is sluipverbruik: lampjes, tijdsaanduidingen,… die continu verbruiken omdat de apparaten niet volledig uit geschakeld zijn. Het ergst zijn de decoders, opladers, tv’s en modems. Zet apparaten zoveel mogelijk helemaal uit met een aan/uit-knop of via een stekkerdoos.
    Tv en decoder

    Een tv-decoder verbruikt ongeveer 20 watt per uur, en nog steeds 12 à 14 watt in stand-by. Als u elke dag 4 uur kijkt en de decoder 20 uur in stand-by laat staan, betekent dat elke dag ongeveer 0,34 kWh. Na 365 dagen loopt dat op tot 125 kWh of 25 euro per jaar.
    Ongeveer ¾ van dit verbruik is sluipverbruik of stand-byverbruik. Sommige decoders hebben een energiestand die het verbruik beperkt tot ongeveer 1 W. Op die manier kunt u dagelijks 0,24 kWh besparen of 87 kWh per jaar (17 euro).

    Meer info over het inschakelen van die slimme energiestand:
    voor telenettoestellen
    voor belgacomtoestellen

    Een nieuw tv-toestel nodig? Weet dat een led-tv veel zuiniger is dan een plasma-tv. Nieuwe televisies moeten voorzien zijn van een energielabel dat het verbruik aangeeft. De gegevens op dat label zijn gebaseerd op de fabrieksinstellingen (“home mode”), maar die geven niet altijd de beste beeldkwaliteit. Als u de instellingen aanpast, zal uw televisie meestal meer elektriciteit gebruiken.